Grzyby jadalne – atlas popularnych grzyb贸w




Grzyby jadalne

Grzyby jadalne s膮 jadalnymi owocnikami, kt贸re po odpowiednim przyrz膮dzeniu mog膮 by膰 zjedzone bez 偶adnych negatywnych konsekwencji zdrowotnych, czego nie mo偶na powiedzie膰 o grzybach truj膮cych. Zawieraj膮 cenne witaminy z grupy B D i E, sole mineralne czy zwi膮zki potasu i magnezu. Ilo艣膰 tych mikroelement贸w zale偶na jest od gatunku. Grzyby te s膮 naprawd臋 mocno uznawane i cz臋sto stosowane w Polskiej kuchni. Ka偶dy z nas na pewno jad艂 chocia偶 raz w swoim 偶yciu bigos z grzybami.聽 Grzyby jadalne w Polsce s膮 zbierane w lasach Pa艅stwowych, jak i prywatnych co nie oznacza jednak, 偶e s膮 uprawiane na wielk膮 skal臋. Ilo艣膰 tych smako艂yk贸w zale偶na jest bowiem od odpowiedniej pogody gdy偶 s膮 one darem natury. Grzyby jadalne wyst臋puj膮 na terenie ca艂ej Polski. Oczywistym faktem jest to, 偶e znajdziemy wi臋cej grzyb贸w w miejscach bardziej zalesionych, a takich nie brakuje np. na Podlasiu. W naszym katalogu prezentujemy dwadzie艣cia cztery rodzaje przyk艂adowych grzyb贸w jadalnych.

Lista najcz臋艣ciej spotykanych grzyb贸w jadalnych :

Bed艂ka polna (Agaricus)

Borowik szlachetny (Boletus edulis)

Czubajka kania (Lepiota procera)

G膮ska niekszta艂tna (Tricholoma portentosum)

G膮ska 偶贸艂ta (Tricholoma equestre)

Go艂膮bek cukr贸wka (Russula alutacea)

Go艂膮bek zielonawy (Russula virescens)

Kolczak dach贸wkowaty (Hydnum imbricatum)

Ko艂paczek p艂achetka (Rozites caperata)

Ko藕larz babka (Leccinum scabrum)

Ko藕larz czerwony (Leccium aurantiacum)

Lejkowiec d臋ty (Craterellus cornucopioides)

Ma艣lak pstry (Suillus variegatus)

Ma艣lak sitarz (Suillus bovinus)

Ma艣lak 偶贸艂ty (Suillus grevillei)

Ma艣lak zwyczajny (Suillus luteus)

Mleczaj rydz (Lactarius deliciosus)

Opie艅ka cesarska (Armillariella imperialis)

Opie艅ka miodowa (Armillariella mellea)

Piaskowiec modrzak (Gyroporus cyanescens)

Pieprznik jadalny (Cantharellus)

Podgrzybek brunatny (Xerocomus badius)

Smardz sto偶kowaty (Marchella conica)

Twardzioszek przydro偶ny (Marasmius oreades)