Grzyby jadalne – atlas popularnych grzybów


Grzyby jadalne

Grzyby jadalne są jadalnymi owocnikami, które po odpowiednim przyrządzeniu mogą być zjedzone bez żadnych negatywnych konsekwencji zdrowotnych, czego nie można powiedzieć o grzybach trujących. Zawierają cenne witaminy z grupy B D i E, sole mineralne czy związki potasu i magnezu. Ilość tych mikroelementów zależna jest od gatunku. Grzyby te są naprawdę mocno uznawane i często stosowane w Polskiej kuchni. Każdy z nas na pewno jadł chociaż raz w swoim życiu bigos z grzybami.  Grzyby jadalne w Polsce są zbierane w lasach Państwowych, jak i prywatnych co nie oznacza jednak, że są uprawiane na wielką skalę. Ilość tych smakołyków zależna jest bowiem od odpowiedniej pogody gdyż są one darem natury. Grzyby jadalne występują na terenie całej Polski. Oczywistym faktem jest to, że znajdziemy więcej grzybów w miejscach bardziej zalesionych, a takich nie brakuje np. na Podlasiu. W naszym katalogu prezentujemy dwadzieścia cztery rodzaje przykładowych grzybów jadalnych.

Lista najczęściej spotykanych grzybów jadalnych :

Bedłka polna (Agaricus)

Borowik szlachetny (Boletus edulis)

Czubajka kania (Lepiota procera)

Gąska niekształtna (Tricholoma portentosum)

Gąska żółta (Tricholoma equestre)

Gołąbek cukrówka (Russula alutacea)

Gołąbek zielonawy (Russula virescens)

Kolczak dachówkowaty (Hydnum imbricatum)

Kołpaczek płachetka (Rozites caperata)

Koźlarz babka (Leccinum scabrum)

Koźlarz czerwony (Leccium aurantiacum)

Lejkowiec dęty (Craterellus cornucopioides)

Maślak pstry (Suillus variegatus)

Maślak sitarz (Suillus bovinus)

Maślak żółty (Suillus grevillei)

Maślak zwyczajny (Suillus luteus)

Mleczaj rydz (Lactarius deliciosus)

Opieńka cesarska (Armillariella imperialis)

Opieńka miodowa (Armillariella mellea)

Piaskowiec modrzak (Gyroporus cyanescens)

Pieprznik jadalny (Cantharellus)

Podgrzybek brunatny (Xerocomus badius)

Smardz stożkowaty (Marchella conica)

Twardzioszek przydrożny (Marasmius oreades)