Borowik szlachetny (Boletus edulis) – opis, wyst臋powanie oraz zdj臋cia




Borowik szlachetny – charakterystyka

Borowik-szlachetny
Borowik szlachetny ro艣nie najcz臋艣ciej pod drzewami sosnowymi, poza tym pod grabem, d臋bem, brzoz膮 i innymi. Grzyb ten owocuje od czerwca do pa藕dziernika. Jest do艣膰 popularnym grzybem, chocia偶 miejscami wyt臋pionym ze wzgl臋du na wysuszon膮 grzybni臋. Borowik szlachetny charakteryzuje si臋 br膮zow膮 g贸r膮 kapelusza, sp贸d jest bia艂y. Czym grzyb jest starszy tym sp贸d kapelusza robi si臋 偶贸艂to-zielony. Trzon natomiast jest bia艂y lub szary, a w g贸rnej cz臋艣ci pokryty specyficzn膮 siateczk膮 偶y艂ek. Jest to jeden z najwy偶ej cenionych gatunk贸w grzyb贸w jadalnych ze wzgl臋du na swoje walory smakowe. Borowik szlachetny g艂贸wnie wykorzystywany jest do produkcji suszu (grzyby ca艂e lub krojone), jak r贸wnie偶 na wszystkie inne rodzaje przetwor贸w, jak grzyby solone, marynowane itp. Niestety 艂atwo ulega zepsuciu.聽 Borowik szlachetny potocznie nazywany jest prawdziwkiem albo grzybem borowym.