Borowik szlachetny (Boletus edulis) – opis, występowanie oraz zdjęcia

Borowik szlachetny – charakterystyka

Borowik-szlachetny
Borowik szlachetny rośnie najczęściej pod drzewami sosnowymi, poza tym pod grabem, dębem, brzozą i innymi. Grzyb ten owocuje od czerwca do października. Jest dość popularnym grzybem, chociaż miejscami wytępionym ze względu na wysuszoną grzybnię. Borowik szlachetny charakteryzuje się brązową górą kapelusza, spód jest biały. Czym grzyb jest starszy tym spód kapelusza robi się żółto-zielony. Trzon natomiast jest biały lub szary, a w górnej części pokryty specyficzną siateczką żyłek. Jest to jeden z najwyżej cenionych gatunków grzybów jadalnych ze względu na swoje walory smakowe. Borowik szlachetny głównie wykorzystywany jest do produkcji suszu (grzyby całe lub krojone), jak również na wszystkie inne rodzaje przetworów, jak grzyby solone, marynowane itp. Niestety łatwo ulega zepsuciu.  Borowik szlachetny potocznie nazywany jest prawdziwkiem albo grzybem borowym.