Czubajka kania (Lepiota procera) – opis, występowanie oraz zdjęcia

Czubajka kania – charakterystyka

Czubajka kania
Czubajka kania występuje w każdym typie lasu czy to liściasty, iglasty czy mieszany. Spotkać ją można najczęściej na polanach lub uprawach leśnych. Grzyb ten owocuje od lipca do końca października. Gatunek w Polsce dość popularny. Dojrzałe owocniki bardzo duże. Czubajka charakteryzuje się szerokim, szaro-brązowym dużym kapeluszem w kształcie parasola z garbem na środku. Blaszki pod spodem są troszkę jaśniejsze niż wierzchnia warstwa kapelusza. Trzon wysoki, twardy z pierścieniem u góry. Czubajka kania jest bardzo smacznym grzybem, często używanym do przyrządzania potraw w domach. Kruche kapelusze wykorzystywane są również do suszenia. Twarde trzony czy też stare, nadmiernie wyrośnięte egzemplarze nie nadają się do spożycia. Potoczna nazwa czubajki kani to parasolnik, sowa, stroszka.

Polub nas na facebook'u :