Czubajka kania (Lepiota procera) – opis, występowanie oraz zdjęcia




Czubajka kania – charakterystyka

Czubajka kania
Czubajka kania występuje w każdym typie lasu czy to liściasty, iglasty czy mieszany. Spotkać ją można najczęściej na polanach lub uprawach leśnych. Grzyb ten owocuje od lipca do końca października. Gatunek w Polsce dość popularny. Dojrzałe owocniki bardzo duże. Czubajka charakteryzuje się szerokim, szaro-brązowym dużym kapeluszem w kształcie parasola z garbem na środku. Blaszki pod spodem są troszkę jaśniejsze niż wierzchnia warstwa kapelusza. Trzon wysoki, twardy z pierścieniem u góry. Czubajka kania jest bardzo smacznym grzybem, często używanym do przyrządzania potraw w domach. Kruche kapelusze wykorzystywane są również do suszenia. Twarde trzony czy też stare, nadmiernie wyrośnięte egzemplarze nie nadają się do spożycia. Potoczna nazwa czubajki kani to parasolnik, sowa, stroszka.