Lejkowiec d臋ty (Craterellus cornucopioides) – opis, wyst臋powanie oraz zdj臋cia




Lejkowiec d臋ty – charakterystyka

Lejkowiec d臋ty
Lejkowiec d臋ty wyst臋puje zwykle w zacienionych i wilgotnych lasach li艣ciastych. Grzyb ten owocuje od sierpnia do ko艅ca pa藕dziernika. W zale偶no艣ci od rejonu jest do艣膰 cz臋sto spotykany. Owocniki 艣redniej wielko艣ci, s膮 g艂adkie jednak odznaczaj膮 si臋 艂amliwo艣ci膮. Swym wygl膮dem przypominaj膮 lej. Wn臋trze lejka jest czarnobr膮zowe, a zewn臋trzna powierzchnia popielata, z odcieniem niebieskawym. Lejkowiec d臋ty jest grzybem przeznaczanym przede wszystkim do bezpo艣redniego spo偶ycia oraz do suszenia, rzadziej na solenie i marynaty, gdy偶 s膮 to grzyby bardzo kruche. Potoczna nazwa lejkowca d臋tego to cholewka, sk贸rzak.