Podgrzybek brunatny (Xerocomus badius) – opis, wyst臋powanie oraz zdj臋cia




Podgrzybek brunatny – charakterystyka

Podgrzybek brunatny
Podgrzybek brunatny wyst臋puje w lasach iglastych lub li艣ciastych. Owocuje od ko艅ca czerwca do po艂owy pa藕dziernika. Jest to grzyb do艣膰 popularny. Owocniki cz臋sto s膮 zaczerwienione i do艣膰 du偶e. Kapelusz jest koloru br膮zowego, a jego sp贸d pokryty warstw膮 rurek barwy 偶贸艂tej lub 偶贸艂tozielonej. Trzon jest koloru jasnobr膮zowego. W miejscach zgniecenia, zw艂aszcza na rurkach, wyst臋puj膮 niebieskie plamy. Podgrzybek brunatny jest smacznym grzybem, jednak jest mniej aromatyczny w por贸wnaniu do borowika szlachetnego, do kt贸rego jest podobny. Podgrzybek brunatny u偶ywany jest do bezpo艣redniego spo偶ycia, do solenia, na marynaty oraz do suszenia. Podgrzybek potocznie nazywany jest czarnulk膮, grzybem kasztanowym czy grzybem p艂owym.