Podgrzybek brunatny (Xerocomus badius) – opis, występowanie oraz zdjęcia

Podgrzybek brunatny – charakterystyka

Podgrzybek brunatny
Podgrzybek brunatny występuje w lasach iglastych lub liściastych. Owocuje od końca czerwca do połowy października. Jest to grzyb dość popularny. Owocniki często są zaczerwienione i dość duże. Kapelusz jest koloru brązowego, a jego spód pokryty warstwą rurek barwy żółtej lub żółtozielonej. Trzon jest koloru jasnobrązowego. W miejscach zgniecenia, zwłaszcza na rurkach, występują niebieskie plamy. Podgrzybek brunatny jest smacznym grzybem, jednak jest mniej aromatyczny w porównaniu do borowika szlachetnego, do którego jest podobny. Podgrzybek brunatny używany jest do bezpośredniego spożycia, do solenia, na marynaty oraz do suszenia. Podgrzybek potocznie nazywany jest czarnulką, grzybem kasztanowym czy grzybem płowym.