Piestrzenica kasztanowata (Gyromitra esculenta) – opis, występowanie oraz zdjęcia

Piestrzenica kasztanowata – charakterystyka

Piestrzenica kasztanowata
Piestrzenica kasztanowata występuje głównie w lasach sosnowych. Grzyb ten pojawia się na wiosnę (koniec kwietnia-połowa czerwca). Gatunek dość często spotykany. Owocniki nie zaczerwienione, charakteryzują się kapeluszem o postaci brązowej, kulistej, pofałdowanej główki na krótkim trzonie w kolorze białym. Piestrzenica kasztanowata jest niebezpiecznym, trującym grzybem. W niektórych krajach uważa się go za jadalnego po kilkukrotnym wygotowaniu i odcedzeniu wody. Jest to jednak na tyle niebezpieczne, że nie warto ryzykować. Ludzie często mylą piestrzenicę ze smardzem. Nie wolno przyrządzać i spożywać potraw z piestrzenicy, która na wiosnę jest najczęstszą przyczyną groźnych, nawet śmiertelnych zatruć grzybami. Potoczna nazwa piestrzenicy to babie uszy.